
Ihanaa pääsiäistä, vaikka se alkaakin kääntyä jo menneeseen aikaan.
Kylläpä voivatkin olla erilaisia vuodet keskenään. Grilliä sai lapioida esiin varastosta, ja grillaus tapahtui kinosten keskellä, vaikka pääsiäinen on huhtikuun puolivälissä. Jospa tämä kääntyisi kuitenkin keväisemmäksi pian.
HUH tätä lumen määrää: Mökkipääsiäinen lumessa ja auringossa.
Olen aiempinakin vuosina kirjoitellut ideoita pääsiäisruuista, ja tänä vuonna meillä herkuteltiin alla olevin eväin. Sitä ennen kuitenkin virallisen MUNATASTINGIN tuloksia.
MUNATASTING

KLASSINEN KINDER -kouluarvosana tänä vuonna hylätty 4, sillä Kinder ei päässyt edes kisoihin salmonellaepäilyjen vuoksi.
DUMLE TÖHNÄMUNA -Joo-o, suklaa oli todella hyvää, ja yksinäni olisi saanut paremmat pisteet, mutta voinen sisus oli minulle vähän liian… no, voimaista. Muu perhe kyllä tykkäsi kovasti, mikä saa minutkin heltymään plussan verran omaa arviotani parempaan tulokseen. Dumletöhnis saa pisteiksi 8+.
PÄTKIS TÖHNÄMUNA -Ai taivas sentään, nyt on arvosanaksi annettava 9,5. Näin ultimaattisena pätkisfanina pelkäsin kovasti lopputulosta, sillä aivan liian moni pätkistuote on ollut valtava pettymys. Mutta nyt on löytynyt onnistunut versio. Täyteen kymppiin olisi tarvittu suklaamousse sekaan pikkuisen rapeaa suutuntumaa, muuten mentiin täydellisyyttä hipoen!
MIGNON -Klassikko, suklaanhimoisen todellinen herkku, sillä siinä ei kyllä pitäisi yhdellekään syöjälle jäädä kolottavaa herkkuhammasta. Arvosana 7,5. Varman hyvä maku, mutta on se vähän turhan tuhti. Hankala syödä, varsinkin jos sen haluaisi jakaa useammalle. Miniversiot olisi taatusti kympin arvoisia (vinkkinä tuotekehittelyyn).
LINDTIN SUKLAAPORKKANAT. En ollut tällaisia herkkua aiemmin huomannutkaan. Ulkonäkö oli ehdottomasti 10+, koska porkkanat sopivat suloisesti pääsiäiskoristeeksi, mutta maku oli mieheni sanoja lainatakseni ”perus pääsiäismunasuklaa plus”. Odotin, että sisällä olisi jokin Lindtin suklaalle ominainen herkkuydin, mutta blääh… Arvosana 6.

LANKALAUANTAI
Lampaan jauhelihasta lihapullia, ja tietenkin ulkona grillissä ihan jo maun vuoksi paistettuna. Kävin hakemassa Kouvolan kauppahallista Hasun lihakaupasta karitsan jauhelihaa (600g) ja sekaan otin sika-nautaa (400g). Usein olen tehnyt lammaslihapullat pelkästä lampaasta, mutta välillä on kiva tehdä sekoitus, jolloin maku on erilainen. Mausteeksi riitti reilu määrä Hasun lihakaupan lammasyrttisekoitusta, runsaasti suolaa (tiedättehän minut!) ja 3 isoa valkosipulin kynttä murskattuna.
Grillatut tankoparsat valmistuivat lampaan kaverina, ja niihin siveltiin vain simppelisti yrttisuolalla maustettua oliiviöljyä paistovaiheessa. Vinkki: Samaista öljyä kannattaa sipaista vähän maustamaan pihvienkin pintaa.
Uunissa kypsyivät valkosipulikermaperunat, mikä toimii aina koko perheen mielestä loistavana lisukkeena.
Fetasalaatti sopii totta kai kaveriksi lampaalle, kuten myös hyvät oliivit ja viininlehtikääryleet.
Olisimme halunneet tehdä grillattuja artisokan sydämiä, mutta muutamassa kaupassa käytyämme huomasimme, ettei tuoreita artisokkia löydy. Niinpä päädyimme marinoituihin artisokan sydämiin -helppo ja toimiva ratkaisu artisokkaa rakastavalle!
Kastikkeiksi teimme minttupestoa, joka syntyi näin: Kolmasosapurkillinen valmista pestoa, Yksi tuore minttu pieneksi hakattuna, puolikkaan limen mehu ja pari ripausta sokeria taittamaan makua.
Toisena kastikkeena oli avokado-fetasoosi, joka sai alkunsa jääkaapin jämistä, eli puolikas avokado ja kolmasosa pakettia fetaa oli jääneet pyörimään kaappiin. Niinpä muussasin ne ja sekoitin sekaan desin turkkilaista jogurttia. Toimii!
Palan painikkeeksi aikuisilla oli lasissa aivan äärettömän hyvä punaviini, Tommasin vuoden 2017 vintage Amarone della Valpolicella classico. Ei mikään edullinen vaihtoehto, mutta ehdottomasti pääsiäisen kaltaisen juhlapyhän arvoinen. Ja maku taivaallinen!
KATSO HERKKURUUAT VIDEOLTA:
JÄLKIRUOKANA SITRUUNA-MARENKI PIIRAS
Leivontahommat ovat meillä isännän ja lasten bravuureja, minun on paras pysyä niistä kaukana. Syömään olen kyllä todella hyvä, ja ai että, miten hyvää tämä oli!

1.PÄÄSIÄISPÄIVÄ SUNNUNTAI
Edellispäivän herkkuruokia oli kyllä vielä jäljellä vaikka kuinka, mutta kyllähän sunnuntaina täytyi valmistaa ihan kunnollinen pyhäpäivän ruoka. Jääpähän sitten alkuviikolle valmista ruokaa lämmitettäväksi.
Jälleen oli Hasun lihakaupan tuotteita matkassa mukana, tällä kertaa lampaan fileet ja lampaan karetta. Lammasyrttisekoitusta, suolaa ja oliiviöljyä marinadiksi yön yli, ja sitten vaan grillaamaan.
Kaveriksi paistettiin herkkusieniä sipulin kanssa, sillä toinen tyttäristä tykkää sienistä sillä tavalla valmistettuna. Ja toisen makumieltymysten mukaan valmistettiin aurajuustolla täytettyjä sieniä, jotka onkin yksi perus grilliruuistamme.
Tsatsiki valmistettiin tuoreesta kurkusta ja mintusta, valkosipulista ja turkkilaisesta jogurtista.
Edellispäivän tyyliin lisukkeena oli kermaperunoita, fetasalaattia, oliiveja ja artisokkaa.
Jälkiruokana maisteltiin valmispashaa, joka ei kyllä yhtään ylettänyt kotitekoisen pashan tasolle. Ajattelin oikaista, kun huomasin lihakaupan tiskissä valmiita pashalaatikoita, mutta… Maku ei juurikaan ollut sitruunainen, eli se jäi aivan liian laimeaksi, ja koostumus oli liian kovaa. Ja mitä IHMETTÄ? Pashan seassa oli värikkäitä kuivattujen hedelmien paloja. Ei jatkoon!

Mitäs seuraavaksi syötäisiin? Vappu taitaa olla tulevista juhlapyhistä seuraava, mihin täytyy alkaa miettiä kivaa tekemistä ja herkullista menua. Jos kelit sallii, piknik ystävien ja perheen kanssa olisi ehdottomasti parasta!
Anni